Søknader til ski- og tindeveglederkvalifisering 2025
Fristen for å søke om opptak til ski- og tindeveglederkvalifisering er 15.03.2025
Det vil bli utarbeidet nye søknadsskjema som vil være tilgjengelige på nettsidene fra senest 01.01.2025
Fristen for å søke om opptak til ski- og tindeveglederkvalifisering er 15.03.2025
Det vil bli utarbeidet nye søknadsskjema som vil være tilgjengelige på nettsidene fra senest 01.01.2025
Styret i Norsk Fjellfagskole har formelt besluttet at tindeveglederkvalifiseringen starter opp som et heltids og deltids fagskolestudium fra og med høsten 2024.
Norsk Fjellfagskoles oppstart som fagskole blir behørig markert ved Norsk Tindesenter den 20. august klokka 13:30.
Norsk Fjellfagskole har omsider fått sin etterlengtede akkreditering fra NOKUT, organet som godkjenner høyere utdanninger i Norge. Akkrediteringen innebærer en godkjenning av selve fagskolen, samt studiet "Tindevegleder" på 180 studiepoeng over tre år.
Det siste innebærer at kvalifiseringen av tindevegledere nå er godkjent som et tre-årig fulltids fagskolestudium. - "Dette er en merkedag i NORTINDs historie" sier rektor Kyrre Østbø ved Norsk Fjellfagskole. Østbø har ledet arbeidet med fagskoleetableringen siden han ble tilsatt i stillingen i 2021. Arbeidet med fagskolen startet for alvor med vegledersamlingen på Åndalsnes høsten 2019, hvor kursprogram og arbeidsmønstre for dagens kvalifisering ble lagt inn i emneplaner for et fagskolestudium. Målet var at egenarten ved tindeveglederkvalifiseringen skulle bevares. Også skiveglederkvalifiseringen vil foregå som et fagskolestudium fra 2024.
Flere søknadsrunder
Den første søknaden om godkjenning ble sendt til NOKUT i februar 2020, men den ble avslått med grunnlag i formelle feil og svakheter i selve fagskolen. Studieplanen ble derfor ikke behandlet. Også neste søknad ble avslått på grunn av formelle feil i 2021. NORTIND engasjert samme år Østbø som rektor og Jørgen Aamot som fagansvarlig. Videre ble det engasjert en ekstern konsulent og ny bearbeidet søknad ble sendt i januar 2022. Det skulle ta halvannet år før svar på denne søknaden kom - men da det kom var svaret positivt. NORTIND-president Leif I Magnussen er spesielt glad for at studieplanen er godkjent uten krav om endringer: "at studieplanen ble godkjent betyr at vi kan videreføre de kvalitetene vi har i dagens kvalifisering i det nye fagskolestudiet, det har vært et viktig mål med dette arbeidet".
Finansiering
Neste skritt mot etablering av studieplasser er å få finansiering av studieplassene. Det er fylkeskommunene som forvalter finansieringsordningen for fagskoler, og Norsk Fjellfagskole må søke Møre og Romsdal fylkeskommune om finansiering for studieplasser for skoleåret 2024. Frem til i dag har tinde- og skiveglederkandidatene måttet dekke alle kostnader ved kvalifiseringen selv, men med offentlig finansierte studieplasser vil kostnadene naturlig nok gå drastisk ned.
Prosjektarbeidet med etableringen av Fjellfagskolen har vært finansiert av Møre og Romsdal Fylkeskommune, Kraftfondet i Rauma kommune og av NORTIND.
Norsk fjellfagskole (NFFS) har fått finansiering til studieplassene ved ski- og tindeveglederkvalifiseringene. NFFS i Åndalsnes driver kvalifisering av ski- og tindevegledere for NORTIND.
NFFS fikk akkreditering som fagskole i oktober 2023, som innebar at ski- og tindeveglederkvalifiseringen ble godkjent som et fagskolestudium, som gir fagskolepoeng og rett til å søke om offentlig finansiering av studieplassene. I desember 2023 søkte NFFS Møre og Romsdal fylkeskommune om driftstilskudd for 25 heltidsstudenter og 25 deltidsstudenter med studiestart i august 2024. Mandag 26. februar 2024, kom den gledelige meldingen om at driftstilskuddet er innvilget.
“Vi er både glade, takknemlige og stolte over at Møre og Romsdal fylkeskommune vurderer vår treårige kvalifisering av Tindevegledere og Skivegledere til å være en av de høyere yrkesfaglige utdanningene som skal prioriteres i fylket fremover” sier rektor Kyrre Østbø. “Dette er en milepæl i NORTINDs historie. I 41 år har kandidatene selv og foreningen måtte dekket alle kostnadene for en kvalifisering som har bidratt til det naturbaserte reiselivet, redningstjenesten, Forsvaret, og universitets- og høyskolesektoren i Norge” supplerer NORTIND-president Halvor Dannevig.
“Prosessen for å komme dit vi er i dag startet i 2018. Det har vært noen krevende år, ikke minst økonomisk,” sier Leif I. Magnussen, som startet prosessen når han var president i NORTIND. Magnussen er nå styreleder i NFFS. Undervisningen ved NFFS har til nå vært finansiert av studentene selv og administrasjonen har i stor grad vært finansiert ved hjelp av NORTIND og prosjektmidler.
Driftstilskuddet NFFS nå har fått innvilget skal først og fremst benyttes til studentenes beste. Det vil i praksis si kostnadene for studentene blir vesentlig redusert. Tindeveglederkvalifiseringen, som nå vil gi 180 fagskolepoeng over tre år, bygger på den internasjonale plattformen til det internasjonale forbundet av tindeveglederforeninger, IFMGA/UIAGM/IVBV. NORTIND er det norske medlemmet i IFMGA.
Rektor ved Norsk Fjellfagskole, Kyrre Østbø (over). Foto: Åndalsnes Avis. President i NORTIND, Halvor Dannevig (under). Foto Bård Basberg.
Vår president og vise-president meldte seg på debatten om utdanning av guider i nord med en kronikk i Nordlys:
https://www.nordnorskdebatt.no/hvorfor-bli-en-sertifisert-guide/o/5-124-238944
Under fanene "Tindevegleder" og "Skivegleder" finner du utfyllende informasjon om begge kvalifiseringer og informasjon om søknads- og opptaksprosess.
NORTIND sine kvalifiseringer drives av Norsk Fjellfagskole AS (NFFS). NFFS sine kvalifiseringer er akkreditert som fagskolestudier, noe som innebærer at kandidatene vil få fagskolepoeng for studiene og at de gir grunnlag for lån og stipend Lånekassen. NFFS har fått innvilget offentlig finansiering av studieplassene, og kostnadene for kandidatene ved å gjennomføre kvalifiseringene vil derfor bli betraktelig redusert sammenlignet med tidligere år.
Opptakssamling i 2024 koster kr. 1839,- per dag. Behandlingsgebyr for søknad er kr. 1100,-
Skivegledere kvalifisert av NORTIND kan fra 2023 fungere som instruktører og kursledere på kursene i Norsk Fjellsportforums (NF) "skredstige", dette spenner fra dagskurs, NF Grunnkurs skred til videregående skredkurs og instruktørkurs (metode og veglederkurs) for NF-skredinstruktørkvalifisering. Skiveglederaspiranter med godkjent praksis og veglederkurs i alpin skiferdsel kan fungere som instruktører på dagskurs og NF grunnkurs skred. Dette ble vedtatt av styre i NF i desember 2022. NORTIND og Norsk Fjellfagskole vil på sin side søke å styrke samarbeidet med NF.