Søkere som ønsker å kvalifisere seg til skivegleder må sende en skriftlig søknad. I tillegg til dokumentasjon av erfaring og ferdigheter inviterer søknaden til egenvurdering, noe som også står sentralt i kvalifiseringsprosessen. Etter vurdering av søknadene vil Norsk Fjellfagskole invitere aktuelle søkere til opptakssamling. På opptakssamlingen får søkerne anledning til vise sine ferdigheter og sin erfaring gjennom ulike oppgaver. Etter opptakssamlingen vil aktuelle søkere bli invitert til å starte kvalifiseringsprosessen.
For Norsk Fjellfagskole er skadeforebyggende arbeid grunnleggende. Våre aktiviteter foregår i all hovedsak utendørs i ulike og skiftende naturmiljø. Aktivitetene er yrkesrelatert og i fellesskap må lærere og studenter vurdere farer og forholde seg til risiko. Dette kan eksempelvis være snøskredfare, fall i bresprekker, steinsprang, fall i bratt terreng og eksponering for kulde. Det er derfor svært viktig at studenter viser en sunn holdning til risiko og ser nødvendigheten av tilstrekkelig sikkerhetsmargin til farer allerede før studiet starter.
Søknadsfrist for opptak til Skiveglederkvalifisering 2025: 15.03.2025
Opptakssamling for Skiveglederkvalifisering 2025: Galdesand i Lom kommune, 14-17.06.2025
Generelle krav til søkere
-
Søkere med bestått og fullført videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak uten tilleggskrav i norsk. Utfyllende regler om språkkrav for utenlandske søkere er nærmere beskrevet i Norsk Fjellfagskole sin forskrift i § 2-4
-
Gyldig helseerklæring
-
Søkeren må ha omfattende og langvarig ski-. bre- og annen friluftslivserfaring
Krav til egenferdighet og erfaring
Det kreves at søkere skal ha ferdigheter gode nok til å mestre alle typer skiferdsel i alle typer skiterreng på alle typer snø med overskudd. Videre bør søkere dokumentere erfaring og ferdigheter knyttet til ferdsel på bre. Søkeren skal kunne ferdes på ski i høyfjellet under skiftende føre- og værforhold over flere dager, med overskudd. Søkerne skal kunne gjøre gode veivalg og skredfarevurderinger ved ferdsel på ski i høyfjellet. I tillegg er det ønskelig at søkeren kan vise til erfaring fra tradisjonelt og spesialisert friluftsliv til alle årstider.
Søknad
I søknadsskjemaet skal søkerne foreta en egenvurdering, oppgi eventuelle kurs/utdanning, og arbeidserfaring. Videre skal søkeren dokumentere turer på alpine turski og turer i høyfjellet over flere dager sommer som vinter med overnatting i telt og snøhule. Se søknadsskjema for detaljer
For å tilfredsstille kravet til godkjent søknad må søkere dokumentere og fylle ut samtlige felt i søknadsskjemaet. Søkere må levere helseerklæring som ikke er eldre enn tre måneder.
Kursdatoer for det første kalenderåret i kvalifiseringsløpet står i terminlista. Søkerne må gjøre seg kjent med, og planlegge ut fra terminlista uavhengig om man får tilbud om å starte kvalifiseringen. Kursene i kvalifiseringen følger en bestemt rekkefølge med progresjon. Man må delta på kursene i den rekkefølgen de er satt opp i terminlista for å kunne gå videre i kvalifiseringsløpet.
Søknadsskjema Skivegleder
Helseerklæringsskjema Skivegleder
Veileder opptakssamling Skivegleder
Eksempel på mal for ferdråd
Søknadsbehandling
Alle som innfrir kravene til søknad, vil få denne godkjent og bli rangert i forhold til andre godkjente søknader. Invitasjonen til opptakssamling gjøres på bakgrunn av rangering av godkjente søknader. Normalt blir det invitert dobbelt så mange søkere til opptakssamling som det finnes plasser til på kullet. Søkere som ikke blir invitert til opptakssamling mottar en skriftlig tilbakemelding. Søkere som ikke blir invitert til opptakssamling har anledning til å søke på nytt senere.
Kostnader
NORTIND sine kvalifiseringer drives av Norsk Fjellfagskole AS (NFFS). NFFS sine kvalifiseringer er akkreditert som fagskolestudier og det gis studiestøtte fra Statens lånekasse.
Opptakssamling er obligatorisk, men ikke finansiert som en del av Skiveglederstudiet. I 2025 koster deltagelse på opptakssamling kr. 2023,- per dag. Behandlingsgebyr for søknad er kr. 1200,-
Opptakssamling
På grunnlag av rangering av godkjente søknader og antall plasser tilgjengelig på opptakssamling blir søkere invitert til opptakssamling. Under opptakssamlingen får søkere anledning til å vise sine sin vurderingsevne, erfaring og sine ferdigheter knyttet til relevante oppgaver. Veglederne på samlingen gjør grundige vurderinger av søkerens ståsted opp mot arbeidskravene som går frem av samlingen. (se veileder opptakssamling Skivegleder)
Søkerne må bestå alle de ulike kategoriene som opptakssamlingen består av før aktuelle søkere på nytt blir rangert. Rangeringen etter resultatene på opptakssamlingen danner grunnlag for om søkere på opptakssamlingen får invitasjon til å starte på Skiveglederkvalifiseringen. Maksimalt antall plasser på et kull er normalt 8. Det vil i etterkant av samlingen gis, en kortfattet, skriftlig tilbakemelding på om søkeren har strøket eller bestått opptaket. Opptakssamlingen vil også inneholde informasjon om kvalifiseringen.
Utstyr
På opptakssamlingen må søkerne stille med alpine ski med alpine turbindinger og feller. Søkere kan i tillegg stille med alpinski med ordinære alpinbindinger dersom deler av opptakssamlingen foregår i et skianlegg med heis og søkeren foretrekker slikt utstyr. En del av vurderingen er knyttet til søkernes alpine svingteknikk, husk derfor godt preparert og justert utstyr. Søkeren skal også ha hjelm og sekk med innhold for en vinterdag, inkludert skredredningsutstyr og breutstyr.